Jdi na obsah Jdi na menu
 


Návod jak uplést oblečky pro psa

 

Pro začátečnící                                                                         

Návod na svetr pro pejska

...hlavně pro ty, co neumí moc plést, jako třeba já
Upletení svetříku je opravdu jednoduché. Jestli umíte hladce a obratce, zvládnete to levou zadní. Pejskovi se tento svetřík snadno nasazuje, splňuje účel a pokud jste šikovní víc než já, dokážete si ho určitě ozdobit hezčím vzorem.
Použila jsem jehlice s očíslováním 4-8.
Vzor - 1oko hladce / 1oko anglické obratce


Horní díl
Začneme na 35 okách a pleteme vzorem hladce/anglické obratce. Počet řad bude u každého individuální. Já si vždy pejska postavím na stůl, upletený pruh mu položím na záda, jedním krajem k ocasu a druhým ke krku. Pokud vám pruh překrývá celý hřbet, upleťte dalších 15 řad, které pak vytvoří roláček.








Spodní díl
Začneme na 24 okách, opět pleteme vzorem hladce/anglické obratce. Budeme plést pruh přibližně o 15 ok kratší v případě že máte fenečku. Pokud máte pejska, udělejte pruh kratší o 25 ok - aby si pejsek nečůral do svetru. Je ale potřeba, abyste upletený spodní díl průběžně přikládali na pejska a porovnávali. Opakuji, že každý pejsek je jinak dlouhý, délku pruhu tedy musíte přizpůsobit právě tomu vašemu. V případě, že jste upletli tak dlouhý pruh, že se pejskovi dostane až před přední nožičky, začněte z každé strany jedno oko ubírat. Doporučuji přiložit na pejska horní díl svetříku abyste viděli, kolik řad ještě musíte od předních nožiček k hlavičce uplést - tedy tolik, aby v závěru horní i spodní díl končily zároveň.
Pak už jen k sobě díly přiložíte a sešijete s vynecháním otvoru pro nožičky.
Tipy
Můžete uháčkovat řetízek nebo uplést poutko, které přišijete k hornímu dílu tak, že do poutka pak provléknete ocásek. Já poutka dělám jen v tom případě, že upletu horní díl kratší a nechci, aby se pejskovi svetýrek stahoval. Další možností je upletení nohaviček k předním i zadním nožičkám, nebo přidělání poutka jak pro ocásek, tak i k zadním nožičkám…
Mě tento typ svetýrku vyhovuje, pejskům pěkně sedí na tělíčku a nijak je neomezuje. Navíc je rychle hotový a jednoduchý. Třeba si ho uplete právě vy.  
 
NÁVOD NA UPLETENÍ SVETŘÍKU

 
Takže tady je stručný popis na svetr pro naše miláčky :
Pletu na jehlicích č.5 (používám kruhové, abych mohla průběžně při pletení zkoušet na pejskovi). Začátek 22 ok. V každé lícové řadě přidat na okraji 1 oko z obou stran. Takto přidávám až mám na jehlici např. 70 ok. Pak pletu rovně až k packám. U pacinek pletu následovně - prvních 5 ok upletu, 12 ok uzavřu a pokračuji pletením až na druhou stranu, kde též 12 ok uzavřu a posledních 5 ok upletu. Na rubové straně upletu prvních 5 ok obrace, nově nahodím 12 ok a pokračuji zase až na druhou stranu, kde nahodím 12 ok a posledních 5 ok upletu (vznikly tímto 2 otvory na packy). Teď se dostáváme k hrudníčku, takže tam splétám vždy v každé 2. řadě první 2 oka, což opakuji 5x až 6x (takže ujmu 10 až 12 ok) a jsem u krčku. Vezmu slabší jehlice (č.3,5 až 4) a pletu pružným vzorem (2hl, 2obr a nebo 1hl, 1obr) roláček, který pak ohrnu. Ukončím, na spodní straně tělíčka sešiji (od roláčku až dolů) a obháčkuji spodní okraj svetříku. Pak ještě napletu na 4 jehlicích rukávky (dělala jsem i bez rukávků, otvory na pacinky jsem jen obháčkovala) a je hotovo. Doufám, že je to srozumitelné, kdo jen trochu plete, určitě pochopí. 
 
 

 

 
Pletené svetříky pro pejsky                                                                         Byla jsem požádána o upletení svetříku na maltézkého pinče. Bez předlohy, jen podle koupeného svetříku, který je mimochodem v obchodě  dost drahý. Chvilku jsem se s tím modrým trápila, ale ten druhý už byl hotový za dnešní odpoledne. Spotřebovala jsem zbytky vln a pejskovi bude teploučko. Ten modrý si dnes vyzkoušel, ale na to, abych ho v něm vyfotila nebyly podmínky. Je to fenka a naše Yorga chvíli vyváděla jako blázen.Musela jsem poslat manžela s Yorgou na procházku. Jenže psa člověk neoblbne. Táhla manžela domů, ale když se vrátila, byla už jako beránek. Zato ta maltézačka by se asi chtěla poprat. Tak jsme jen rychle svetřík odzkoušely a fotky pořídí majitelka pejska až svetříky začistím a upletu ještě šráčky na zadní nožky. Tady je výsledek.
.

.
.Spěchala jsem, protože jsem se nemohla dočkat výsledku.Poslední snímek je kompletně hotový svetřík i s kšandami pod zadní nožičky. To aby na pejskovi svetřík seděl a neklouzal. Stejné kšandy dostane i modrý kabátek.

Na žádost Hadimršky jsem stvořila jakýs takýs střih. Je jen orientační. Na každého pejska si to budete muset truchu upravit. Zkušeným pletařkám to jistě nebude činit potíže. Ostatní se můžete na cokoliv zeptat. Jsem tu pro vás.
.
Záleží samozřejmě na síle vlny. Na zbytku vlny ze které jsem pletla už nebyla etiketa, ale odpovídá to síle vlny Alice. Ale zase už nevím, jestli se taková vlna ještě vyrábí. Budete si muset nějak poradit.

Psí oblečky

Modelka Connie na fotce pózuje v modelu ála Mexiko

undefined

Začínáme plést

Svetřík je opravdu jednoduchý a zvládne každý, kdo umí hladce - obrace..bohužel ale nejsou rozměry, takže musíte nějak improvizovat a měřit podle vašeho pejska.

Dozdobit si už můžete dle fantazie, nějakou háčkovanou aplikací, nebo můžete přidělat kapucu i doplést dlouhé zadní nožky jako kombinézku.

Přeji mnoho úspěchů při tvoření. Určitě to podle návodu zvládnete! Tento návod jsem našla na ruských stránkách.

Další fotografie ke kroku 2.

Zadní díl

 
Další fotografie ke kroku 3.

Splétání na přední straně

 
Další fotografie ke kroku 4.

Pletení lemu u krku

 
Další fotografie ke kroku 5.

Dopletení rukávků

 
Další fotografie ke kroku 6.

Hotový svetřík

 

Světřík podle návodu

Svetřík upletený podle návodu, jen rolák je na kruhových jehlicích a dělala jsem jednoduchý vzorek..

Další fotografie ke kroku 8.

Další modely

Pletu pro psí mazlíčky ráda. Některé svetříky mi zaberou 3 - 4 hodiny času, ty složitější, kde vyplétám norské vzory mohou trvat osm až devět hodin.

Další mé modely pro inspiraci zde.

undefined

Další fotografie ke kroku 9.

  • http://www.nasi-civavaci.websnadno.cz/Civavi-zlepsovaky-a-svetr.html

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Dotaz

(Helena Ingrišová, 15. 9. 2016 11:10)

Dobrý den ,nejsou vydět fotografie

Obrázky

(Nikola, 5. 10. 2013 8:46)

Moc by se mi to líbilo, kdyby se mi zobrazovaly obrázky. Všude to jde krásně, jen tu ne. Jinak je tu přesně to co hledám. Díky

Jinak jde o slušnost zveřejnit autora, pak není problém s kopií. Bývají z toho zbytečné problémy ;-)

Drzost

(Daninka, 7. 10. 2011 3:38)

Dobrý den, bylo by velice dobré kdyby jste u jednoho vašeho návodu zveřejnila z jaké stránky to máte. Když už kopírujete tak aspoň napište zdroj. Protože někdo se s tím pere a vy si to tady jen tak vložíte. Pokud se nemýlím tak je ten návod ze strnky QUiilla a je to hned ten druhy

Zdrojům to nevadí

(Majitelka, 14. 2. 2012 14:05)

Ty stim naděláš kašlu na zdroj neměla semna to čas zdrojům to nevadí

Re: Zdrojům to nevadí

(blanka, 8. 10. 2012 23:09)

:-(

užasný blog

(emily, 14. 8. 2012 15:46)

Ahoj prosím moc se mi líbí tvuj blog mohla bys mi poslat míry na fenku maltézáčka díky.emilyfol@seznam.cz

nechte toho

(Nebuďte nepříjemní, 2. 3. 2012 19:36)

nechte jí bejt tak co kopírovala a vůbec nevíte jestli to napsala sama!

ušetřím

(anna, 12. 2. 2012 10:17)

docela lehký a hezký

mertusova

(eva, 4. 2. 2012 15:09)

 

 


Poslední fotografie



Archiv

Kalendář
<< duben / 2024 >>


Statistiky

Online: 2
Celkem: 200181
Měsíc: 1307
Den: 28