Jdi na obsah Jdi na menu
 


Snadno a rychle ušitý obleček na pejska

 

Návod na ušití tílka

Chcete své čivavce pořídit obleček? Nechcete ho kupovat, ale ušít si ho? Nikdy jste nic podobného nešili? Nyní máte možnost se naučit ušít základní díl oblečku, který v našem případě představuje tílko. Jeho ušití je velice jednoduché.

Někomu se může zdát zvláštní, proč oblékat čivavku v létě. Někdo např. toto tílko používá na čivavku, když se ochladí a fouká studený vítr, nebo naopak když jsou horka, tílko namočí a pejska tak během cesty přírodou hezky chladí.

Když se naučíte ušít si základ oblečku, můžete ho pak různě upravovat, např. našitím nohaviček na přední nožičky, všitím kapuce. Použitím hřejivého materiálu např. flauše se tílko změní v hřejivou mikinu vhodnou na zimu.


Materiál
- na letní tílko je nejvhodnější používat lehký úplet, slabé bavlněné plátno
- na začištění krajů je nejjednodušší použít šikmý zažehlovací proužek, který koupíte v každé galanterii. Před šitím si proužek musíte přeložit na polovinu a zažehlit
- cca. 10cm gumy


Díly
- díly máme pouze dva, horní a spodní díl. Tvary vidíte na obrázku. Protože každá čivavka je jiná nejen do šířky ale i co do délky těla, tvar střihu zde máte jen pro představu, jak má takový střih vypadat. Velikostně si ho ale musíte upravit sami podle potřeby. Nejlepší je si vzít staré noviny na které si střih nakreslíte, vystřihnete a položíte na čivavku. Podle potřeby bud střih zmenšíte, nebo si ho nakreslíte znovu a v místech, kde byl malej, ho zvětšíte.
- při výběru materiálu volím vždy trošku pružnější materiál, abych nemusela dělat zapínání. Pokud chcete šít z pevného plátna, pak stačí udělat pro přední nožky větší otvory. Tím se bude tílko dobře natahovat a opět nepotřebujete řešit zapínání


Postup
- ustřihneme si horní a spodní díl


- pomocí šikmého zažehlovacího proužku začistíme kraje, které budou tvořit, po sešití dílů, otvory pro nohy. Látku vložíme mezi proužek a v kraji prošijeme.




- sešijeme jeden boční šev a jednu náramenici stejné strany viz. obrázek, švy začistíme obnitkou




- nyní šikmým zažehlovacím proužkem začistíme průkrčník a dolní kraj, viz. obrázek
- pak sešijeme druhý boční šev a náramenici, začistíme obnitkou




- obleček oblíkneme na pejska a zjistíme, jak hodně mu je pod hrudníčkem volný. Pokud mu volný je, ustřihneme kousek gumy, kterou našijeme na dolní kraj spodního dílu. Gumu stříháme tak dlouhou, jak potřebujeme spodní díl stáhnout. viz. obrázek




Ušití tílka je opravdu velice jednoduché a pokud začínáte šít, mělo by být to první, co zkusíte ušít. Pokud u šití vydržíte a podle některého z mých návodů něco ušijete, budu moc ráda, když se s námi podělíte a váš výsledek nám vyfotíte a pošlete.

Na vaše výtvory se těší

JAK SI UŠÍT ZIMNÍ OBLEČEK                         Přesný návod s fotografiemi vám pomůže ušít ten nejlepší zimní obleček. Hodí se především pro krátkosrsté chrty.

Obleček pro krátkosrstého chrta by měl velmi dobře chránit především plece a hrudník zepředu. Protože jsme velmi dlouho hledali vyhovující obleček na našem trhu a vlastně žádný se nám až zas tak nelíbil, cesta byla jediná - ten správný ušít svépomocí.

Pokud se vám náš obleček líbí, určitě se do něj taky pusťte.

A. MĚŘENÍ

  1. Obvod kolem hlavy v nejširší části lebky okolo uší. Nezapomeňte připočítat tak 5 cm, abyste límec dobře přes hlavu provlékli
  2. Obvod kolem krku v nejširším místě, opět platí připočti 5 cm.
  3. Délka límce od kohoutku psa podle vaší libosti. Pokud chcete, aby límec dosahoval až nad hlavu a mohli jste tak chránit ve velkých mrazech i uši psa, měřte až k očím.
  4. Spodní délka měřeno od klíční kosti až pod břicho. Pozor psi mají kratší spodní přesku než fenky.
  5. Velikost hrudníku v nejšírším místě, opět připočteme alespoň 5 cm.
  6. Velikost zapínací spony, měřená podle místa zhruba kde budeme zapínat (u fen dál než u psů)
  7. Délka zad a celého pláště. Měla by končit až u začátku ocasu, možno udělat ji i o trochu delší.

 

Měření

B. ROZKRES

Rozkres

C. FOTOGRAFIE

ShoraZevnitřZe spoduCelý oblek



 

 

 
 

 


Poslední fotografie



Archiv

Kalendář
<< duben / 2024 >>


Statistiky

Online: 4
Celkem: 200448
Měsíc: 1292
Den: 49